DCSIMG

Adeyfield apartment block with royal connections will be renovated and provide six new homes

Queens Square in Adeyfield, newly completed, with the Longlands apartment block back right.

Queens Square in Adeyfield, newly completed, with the Longlands apartment block back right.

An iconic block of flats once visited by the Queen is to be given a makeover which will retain its 1950s ‘architectural merit’.

The part three storey, part four storey building in Longlands, Hemel Hempstead, suffers from neglect and requires ‘significant’ improvement to bring it up to modern standards.

But refurbishment plans will see six new flats added to the existing 26-home development, and the render changed to white and graphite colours.

Architect Frank Reynold, who spoke at a meeting of Dacorum Borough Council’s development control committee last night, said he is keen to ensure the character of the Adeyfield build remains.

He said: “The consultation process has been long and thorough with the surrounding community.

“We feel we have now come to a series of works for the building which will bring it back to its former glory.

“I believe it has architectural merit, and most of that we have tried to improve and enhance.”

Councillor Anthony McKay said: “I have always thought this site looks a bit of an eyesore and would welcome this refurbishment of it.

“The Queen’s plaque in the central porch is, I believe, referred to as the ‘Queen’s plague’.”

In response Councillor Colette Wyatt-Lowe said: “I think the plaque is held in the affections of the people of Adeyfield and I think it should remain.

“This proposal provides six new homes in the borough for people who desperately need them.

“It looks smart, but I am not sure it is in keeping with the houses either side. I am happy to see this approved but with much more attention to the finish.”

Councillor John Whitman also expressed concerns about the colouring of the proposed design, suggesting that with high traffic along Longlands the bright white would soon become discoloured.

A condition to review the use of materials for the render of the finished redesign was recommended, and the application was approved unanimously.

 

Comments

 
 

Back to the top of the page